Spetalen 1:7, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) LM-N (1966) [sv]
Other languages: Spetalen 1:7, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:7
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 053 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:7
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 053
Anledning: Nybyggnation av hus inom fastigheten Spetalen 1:7.
Beskrivning/sammanfattning: Undersökningsområdet bestod av den nordligaste delen av fastigheten Spetalen 1:7. Kulturlagret utgjordes i huvudsak av relativt homogena skikt med varierad tjocklek. Lagren bestod i huvudsak av sandig lera med inslag av bränd lera, gråsvart lera med ben och kol, ljusbrun mylla med inslag av trä, brandlager samt lager av bränd lera. Sammanlagt varierade kulturlagrets tjocklek från 1,2 till 2 meter.
I den norra delen av området framkom en broläggning vilken sträckte sig i nord-sydlig riktning över en synlig ränna. Anläggningen tillhör de äldre bebyggelseskikten inom området tillsammans med några ytterliggare träkonstruktioner som visar, att enstaka träbyggnader stått på platsen. Bland annat kan nämnas en trästock vilken var bränd och som framkom på ett djup av 0,6-0,8 meter. I den sydvästra delen av undersökningsområdet framkom rester av trä på ett djup av 0,9 till 1,1 meter I närhet och invid denna anläggning låg vendiskt svartgods. Svartgods påträffades även i den norra delen av området. Keramiken låg i närhet till en stenrad som sträckte sig i öst-västlig riktning. Ytterliggare rader av sten påträffades i varierat skick och som indikerar ytterliggare husgrunder. Enstaka lager bestående av lera, bränd lera och kol har tolkats som olika golvnivåer. Dessa lager framkom spritt över ytan, men främst i relation till konstruktionerna av sten och trä. Därutöver påträffades en härd samt enstaka stolphål.
Längs med den södra schaktkanten framkom en stenrad som sträckte sig i öst-västlig riktning. Stenarna låg i ett lager bestående av kol och bränd lera. Konstruktionen har tolkats vara en smedja. Vad som framgår i den tillgängliga dokumentationen är att det har pågått smidesverksamhet i de södra samt västra delarna av området. Det rör sig om både järn- samt bronssmide. Flertalet fynd visar på en dylik verksamhet, såsom slagg, gjutdeglar, bronsplåtar, diverse brons- samt järnföremål.
En stenlagd gata, cirka fem meter bred, påträffades i den nordvästra delen. I stenläggningen framkom två sporrar. Ytterliggare en stenläggning framkom i öst och i dess närhet påträffades spår efter pålar. I ett stolphål fanns en intakt påle av ek.
Sammanlagt skall sju byggnadslämningar, varav två smedjor, ha funnits på platsen. Informationen i det tillgängliga dokumentationsmaterialet är dock något vagt för att bekräfta antalet byggnader.
Fynd: Bland annat fiskben, fiskkotor, tegel med kattspår, kattkranium, svartgods, benkam, deglar, brynen, bronsplåtar, slagg, blytacka, ylletyg, stridsyxa, bultlåsnyckel, järnföremål, haspar, bultlås, läderspill, rödgods och stengods.
Datering: 1100-tal till 1400-tal.