Spetalen 1:11, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) LM-ME (1968) [sv]
Other languages: Spetalen 1:11, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:11
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1968
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 070 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:11
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1968
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 070
Anledning: Anläggning av parkeringsplats.
Beskrivning/sammanfattning: Undersökningsområdet var beläget inom den norra delen av det medeltida stadsområdet. Den södra delen av undersökningsområdet undersöktes i sin helhet, cirka 800 m2, därutöver togs åtta sökschakt upp á 20 meter inom den norra delen av området.
Inom den norra delen av det aktuella undersökningsområdet framkom inga tydliga spår av bebyggelselämningar. Ett medeltida dräneringsdike med relativt riklig förekomst av fynd av keramik och spik antyder dock, att här har kan ha funnits ytliga bebyggelselämningar som försvunnit i samband med senare tiders åkerbruk.
Inom den södra delen av undersökningsområdet togs ett större schakt upp och det visade sig att området var omrört/stört på grund av sentida dikning. Kulturlager framkom cirka 0,4 meter under markytan, vilket var 0,4-0,6 meter tjockt. Inom den västra delen av schaktet påträffades en väl sammanhållen rad av sten, vilken var lagd i nordsydlig riktning. Stenarna var cirka 0,5 meter i diameter och de representerar en ostlig vägg av en byggnad. Den norra väggen var delvis spolierad av det sentida täcktdiket. Förutom resterna av själva husgrunden påträffades även rester av trä centralt i nämnda anläggning. Trävirket bestod av starkt förmultnade brädor var cirka en till tre meter långa. Omedelbart utanför den östra väggen av huset påträffades en oregelbunden samling av sten. Stenarna har med stor sannolikhet fungerat som syllstenar i ett grundfundament för en yngre byggnad
En lerhärd som var oval till formen, låg i ett lager av kol och bränd rödbrun lera. Härden har troligtvis legat mitt inne i ett hus. Enstaka stenar öster om härden ses vara rester av en vägg, en syllstensrad. En av stenarna med plan yta kan ha utgjort någon typ av farstubro. Strax söder om detta hus påträffades en broanläggning alternativt ett trägolv. Fynden som påträffades inom denna yta indikerar, att det skulle röra sig om ett trägolv. Enstaka stenar omgärdade anläggningen, vilka kan representera en ytterliggare husgrund. Det tyder på att det rör sig om ytterligare en byggnad. Det ovan nämnda diket var stentäckt och vissa stenar har sannolikt ingått i husgrunderna
Fynden förstärker tolkningen om att det på platsen har funnits bostadshus. Fynden kan i första hand associeras med aktiviteter som utförts i ett hushåll. Bebyggelseresterna samt fynd visar på att området varit bebott under 1200-tal till 1300-tal. Bebyggelsen i denna norra del av den medeltida staden har varit bebott av borgerskapet.
Fynd: Armborst, spik, bakplåt, sländtrissa, nyckel, gångjärn, kam, vikt och glaspärla.
Datering: 1200-tal till 1400-tal