Klostret 6:2, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) LM-MH (1968) [sv]
Other languages: Klostret 6:2, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Klostret 6:2
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1968
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 073 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Klostret 6:2
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1968
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 073
Anledning: Matjordsavschaktning i samband med anläggande av parkeringsplats och bostadsbebyggelse.
Sammanställning/redovisning: I samband med schaktning av matjordslager i samband med byggnation påträffades rester av en stenlagd gata, två brunnar och gropar som använts i samband med järnframställning.
Ytskiktet av den stenlagda gatan var spolierat av pågående anläggningsarbete och därför påträffades enbart en horisont daterad till 1400-talet. Stenarna var 0.1-0.2 meter stora och låg i ett lager av lerblandad mylla. Inom den södra delen av gatan låg något större stenar och denna del anses tillhöra en äldre del av den lagda gatan. Ju längre mot norr gatan sträcker sig var de lagda stenarna placerade mer sporadiskt och glesare. Längs den östra kanten påträffades sten ned till ett djup av 0,6-0,8 meters djup. Under dessa stenar fanns rester av trä, vilka kan ha utgjort en markfixering. På sina ställen fanns rostad lera som trängt sig fram under stenläggningen. Detta var rester av brandgropar vilka nyttjats i samband med malmsmältning. Två brunnar påträffades och dessa vittnar om att stadens bebyggelse sträckt sig en bra bit norröver från stadens centrala del. Brunnarna utgjordes dels av en skifesverksbrunn, dels av två tunnor stående på varandra. De har daterats till 1200-tal respektive 1300-tal. Fynden utgjordes främst av hushållsavfall. Det benmaterial som framkom var av dålig kvalité.
Gatan var en av stadens viktigaste utfartsvägar och sträckte sig från stadens centrala delar till Hospitalet invid Spetalbergen. Eftersom den södra delen av gatan utgjordes av en kraftigare stenläggning kan det antas att gatan byggts efter bebyggelsens behov och att trafiken till hospitalet skett på en enklare gångstig.
Fynd: Silvermynt (Edward II), islägg, barnsko, kisthandtag, ringspänne av brons, trä- och järnföremål.
Datering: 1200-tal till 1400-tal.