Klostret 6:2, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) LM-MB (1966) [sv]
Other languages: Klostret 6:2, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Klostret 6:2
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 052 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Klostret 6:2
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 052
Anledning: Byggnation av hus.
Sammanfattning/redovisning: Undersökningen har beskrivits i dokumentationsmaterialet som en provgrävning väster om en stengärdesgård inom fastigheten Klostret 1:39.
Tre schakt togs upp inom den aktuella ytan. 0,7 meter breda schakt drogs parallellt med fem meters mellanrum till varandra inom de ytor som avsågs exploateras. Inom den södra delen av undersökningsytan togs tre provgropar upp. Stratigrafin utgjordes i huvudsak av svartbrun mylla inslag av lera och tegelsten, 0,2 meter djupt. Därunder vidtog grå lera med inslag av lera 0,4 meter djupt. Avsatt kulturlager var i det närmaste 1,2-2 meter tjockt.
I det norra schaktet, på ett djup av 0,8-0,9 meter framkom en stenläggning vilken var tätt packad med stenar, cirka 0,1- 0,4 m stora. Anläggningen har tolkats som en stenlagd gata, som sträckte sig i det närmaste i nord-sydlig riktning. Gatan framträdde som tydligast i undersökningsområdets norra del. Gatan framkom även i de provgropar som togs upp i söder av området. I gatan påträffades bland annat fragment av hästskor, keramik, knivblad och järnspik.
Fynd: Pincett, kniv, beslag och sporrar.
Datering: 1300-tal till 1500-tal.