Spetalen 1:7, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) LM-NB (1967) [sv]
Other languages: Spetalen 1:7, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:7
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 057 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Spetalen 1:7
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 057
Anledning: Syftet var att kartlägga den södra delen av fastigheten Spetalen 1:7 inför eventuell exploatering. Undersökningen genomfördes genom att provschakt togs upp. Tidigare hade en arkeologisk undersökning utförts inom den norra delen av fastigheten, vilken har benämningen N.
Beskrivning/sammanställning: Kulturlagrets tjocklek varierade från 1,1 till två meter och sammanlagt påträffades sex byggnadslämningar varav en utgjort en smedja. Smedjan har nyttjats för tillverkning av bronsföremål. Läder-, ben- och hornhantverk har även utförts på platsen.
Inom undersökningsområdets västra och sydvästra del framkom stenar vilka utgjorde husgrunder som låg tätt invid varandra. Vissa stenar framkom ytligt cirka 0,4 meter under markytan. Stenarna vilade i ett 0,4 meter tjockt lager bestående av svartbrun mylla med inslag av kol, tegel och ben. I det nordvästra hörnet av området syntes en vägg av trä som sträckte sig i öst-västlig riktning och som varit uppbyggd med lerklining. Den raserade väggen var det som återstod av en rumsenhet. Mängder av fynd i form av bronsspill och -smältor påträffades inom denna yta, vilket visar att huset har nyttjats som bronssmedja. Smedjan har daterats till 1300-tal. Norr om smedjan fanns en härd som var uppbyggd av en lerpall vilken var uppstagad av stenar. Härden har vid ett flertal gånger reparerats. Spill från läderhantverk och avfall efter ben- och hornhantverk framkom inom den västra delen av undersökningsområdet. Exempelvis påträffades fynd som halvfabrikat av en tärning och spill efter benkams-tillverkning.
Öster om nämnda bebyggelselämningar framkom en stenläggning där vissa partier var intakta. Under stenläggningen framkom ytterliggare ett bebyggelseskikt som utgjordes av trä. I den nordöstra delen av schaktet påträffades en sammanhängande stenformation som sträckte sig i nordsydlig riktning, vilken kan ha utgjort en husvägg. I det nordöstra hörnet låg enstaka stenar som tolkats ha tillhört en trappa. Ytterliggare träkonstruktioner framkom på ett djup av cirka två meter under markytan tillsammans med större mängder av läder, läderspill och avfall. Fynden tyder på att läderhantverk utförts på platsen. Inom den centrala delen av undersökningsområdet framkom en byggnadslämning bestående av trä, eventuellt kan det röra sig om en rustbädd. Anmärkningsvärt var att på platsen fanns mycket virkesrester och avfall runt denna konstruktion. Två golvnivåer påträffades dels ett golv av träbrädor och ett av lera. Brädorna var cirka en meter långa och golvet var täckt med näver och låg även på näverflak. Lergolvet påträffades 0,8-1,0 meter under myllan och var delvis bränt. Fynd som framkom inom golvytan utgjordes bland annat av keramik av typen europeiskt rödgods. Därutöver påträffades stolphål vilka kan ha ingått i en pålkonstruktion. I relation till stolphålen/pålarna fanns spår av flätverk.
Fynd: Träföremål som exempelvis nål, laggkärl, sländten, dymlingar, benavfall från hornhantverk, dubbelkam, fönsterglas, bronsföremål, - spill, -plåtar, fot till bronsgryta, bultlås, degel, fragment av ylletyg (kypert), läderföremål, -spill och -sulor, isbrodd, sporre, kniv, portnyckel, vävtyngd, sländtrissa, keramik och sillben.
Datering. 1100-tal till 1400-tal.