Other languages: Passagården 1:33, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Passagården 1:33
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 039 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Passagården 1:33
Fornlämning: 23
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 039
Anledning:
Trädfällning i samband med trädgårdsplanering.
Sammanställning/beskrivning:
Undersökningsområdet var beläget inom den östra delen av fastigheten Passagården 1:33 och var cirka 35 m2 stort. Eftersom syftet för undersökningen var att ett träd skulle tas bort har sannolikt det område där trädet stått varit omrört. Det området utgjordes av en cirka 1m2 stort yta och var beläget centralt i schaktet.
Kulturlagret sträckte sig ned till fyra meter under markytan. På en nivå av cirka 1,65-1,8 meter framkom ett fåtal stenar, rester av trä samt liggande träplank. De bildade minst två huslämningar. På ett djup av 2,1-4,1 meter framkom de äldsta lämningarna. I den sydvästra delen av schaktet påträffades på ett djup av cirka 1,7 förkolnat näver. Det låg i ett lager bestående av bränd lera och kol. I nordöstra delen noterades fynd av formtegel. Därutöver framkom spår av en yngre stenlagd gata samt rester av flätverk. Sammanlagt identifierades fyra byggnadslämningarna i fyra skikt.
Över hela området förekom ett lager bestående av lera med kol och aska. På ett djup av 2,7-2,9 anträffades grå lera med inslag av aska och kol. Gödsel med trä och ben framkom på ett djup av 3,1-3,5 meter. Därunder framkom ett golvlager, gödsel, trä, enstaka pinnar, översta delen av flätverk, fisk- och djurben. Därunder, till ett djup av 4,1 meter, framkom lera med inslag av kol, gödsel och trä.
Närmare 200 fynd togs tillvara bland annat kan nämnas ett tjugotal textilfynd tillverkade i kypert samt tuskaft. Ett flertal tygstycken var upp till 0,2 meter långa samt 0,04-0,12 m breda. I vissa fall syns varp och inslag vara i olika nyanser. Ett trettiotal föremål var tillverkade i trä, bland annat täljda pinnar, fragment av redskap och husgeråd. Föremålen av läder består av remmar, en vante, ovanläder till skor, exempelvis en kvinnosko och en sula till barnsko. En större mängd keramikskärvor påträffades i form av kärl, kannor och krus, typ A, BI, BII, BIV, CI, CII. Fynden framkom främst på en nivå från cirka 1,4 till 2,6 meter under markytan och var i det närmaste jämnt fördelade över hela ytan.
Fynd:
Textil, sländtrissa, bryne, naverborr, trä- och läderföremål, horn- och benföremål som dubbelkam, prydnadskam, samt keramik
Datering:
1100-tal till 1400-tal.