Other languages: Kroken 16:1, St Peder/Lödöse (RAÄ 23) (swedish)
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Kroken 16:1
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1961
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 029 [sv]
Län: Västra Götaland
Landskap: Vg
Socken/stad: St Peder/Lödöse
Fastighet: Kroken 16:1
Fornlämning: 23
Diarienummer, Lödöse museum: 1961
Medeltidsstaden Gamla Lödöse: 029
Anledning
Kontroll av schaktning inför byggnation av flerfamiljshus på den sk. 'museitomten' (1961); upprensning av schaktkanter vid det påbörjade bygget ( okt. 1962) samt schaktning vid ledningsanläggning runt det nyuppförda huset (hösten 1963). Den undersökta ytan omfattar ca 1500 m2 och är belägen på S delen av fastigheten Kroken 16:1, N om Långgatan.
Beskrivning
Vid undersökningen 1961 påträffades sammanlagt 15 byggnadslämningar i 2-5 skikt, 2 trägator (i flera skikt, med en överliggande stengata), med dräneringar. Den Ö-V gatan=Långa gatan. Även broläggningar påträffades. Kulturlagrets djup varierade mellan 2-3,5 m.
Vid upprensning av schaktkanter och genomsökning av uppschaktade jordmassor 1962 och 1963 bestod insatsen av insamling av ytterligare fynd.
Fynd
En större mängd fynd av varierande slag tillvaratogs. Materialkategorierna trä och metall dominerade, bl.a. ornerade spelpjäser, laggkärl, svarvade skålar, en svarvad pokal, klappträ, smörspade, ornerade föremål osv av trä samt nycklar, knivar, bultlås, spik, saxar mm av järn och nycklar och hängsmycken av brons och tenn. Dessutom hittades en mängd keramikskärvor liksom kammar, spelpjäser, ett vävsvärd och spill av ben/horn; skofragment, en knivslida och en svärdsskida av läder; textilfragment bestående av tygstycken varav ett veckat samt tagel/bastrep och stenföremål som till exempel brynen, täljstenskärl, bakplåt och bärnsten.
Därutöver hittades fyra pilgrimsmärken, varav två Jacobsmusslor (från Santiago de Compostela) och två tennampuller (Tomas av Cantebury); en sländtrissa och en varuplomb av bly; en tennsked för liturgiskt bruk; två stengodsskärvor från importerade kärl dekorerade med munkansikten; ett trähandtag med djurhuvudskulptur och en kalendersticka av trä med runinskrift (KA 152) som har blivit särskilt omskriven i litteraturen.
Datering
1100-tal - 1400-tal